Skip to main content

Hoe overtuig je je werkgever om een opleiding te kunnen volgen; 6 effectieve tips

  • 16 mei 2023
  • Door: Lisa van Gastel

Super dat jij je wilt ontwikkelen en je professionele vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen met een opleiding. Het is niet alleen een goede investering in jezelf maar het heeft ook voordelen voor jouw werkgever. Maar hoe overtuig je je werkgever om deze investering in jouw groei en ontwikkeling te doen? In deze blog delen we tips die je kunt gebruiken in gesprek met je werkgever. Door de tips toe te passen, vergroot je je kansen om goedkeuring te krijgen en geef je je carrière een waardevolle boost!

1.    Het voordeel voor de werkgever

Tijdens een opleiding verwerf je nieuwe kennis en doe je nieuwe vaardigheden op. Meer vakinhoudelijke kennis zorgt voor efficiëntie, inspiratie en motivatie om ermee aan de slag te gaan. Identificeer de specifieke voordelen die de opleiding biedt, voor zowel jezelf als voor de organisatie. Denk hierbij aan nieuwe vaardigheden, verbeterde productiviteit, betere prestaties, hogere kwaliteit, kostenbesparing, etc. Door meer kennis te vergaren, word je ook breder inzetbaar en zou je je nieuwe kennis weer kunnen delen met anderen in de organisatie. 

Zorg dat je een voorstel maakt van alle voordelen die jouw gekozen opleiding biedt voor de organisatie en wat voor nieuwe kennis ze hiermee in huis halen. Formuleer voor jezelf op papier een antwoord op de vragen: 'Wat is de toegevoegde waarde van jouw opleiding of jouw ontwikkeling voor jouw organisatie?’ en ‘sluit de opleiding aan op de visie van de organisatie?’ Maak je werkgever enthousiast over jouw volgende stap en hoe dit voordelig is voor jullie beide.

2.    Geïnspireerde werknemers

Een opleiding volgen zorgt voor een boost in motivatie en plezier in je werk. Het is een uitdaging die je aangaat en waar je energie van krijgt. Een opleiding zorgt ervoor dat je het maximale uit jezelf haalt, waardoor je geneigd bent om in je dagelijkse werkzaamheden een stapje extra te doen. Ook dit is een mooie bijkomstigheid voor je werkgever, waarbij je collega’s om je heen ook inspireert door je enthousiasme.  

3.    Je past het geleerde direct toe

Onze opleidingen zijn gericht op de praktijk. Als je werkgever bezwaar maakt omdat een studie veel tijd kost, kun je teruggeven dat er binnen de opleidingen bij Avans+ altijd vraagstukken uit de praktijk worden behandeld. Alles wat je leert, kun je direct toepassen in de praktijk en je gaat zelfs al tijdens je opleiding aan de slag met je eigen organisatie. 

4.    Maak afspraken over de toekomst

Misschien is je werkgever wel bang dat jij na de opleiding de overstap gaat maken naar een andere organisatie, terwijl dit helemaal niet jouw intentie is. Stel voor om een scholingsovereenkomst op te stellen waarbij je in geval van vertrek een deel van de opleidingskosten terugbetaalt. Hiermee krijgt jouw werkgever iets meer zekerheid en zal hij eerder in je willen investeren. Bepaal verder ook vooraf hoeveel eigen tijd je bereid bent te investeren. Dit toont dat je zelf ook wilt investeren in je ontwikkeling zodat je werkgever je daarin sneller tegemoet kan komen.

5.    Wijs op de financiële voordelen

Benadruk de return on investment; maak een analyse van de kosten en baten van de opleiding. Toon aan dat een investering in jouw opleiding zich zal terugbetalen in termen van verbeterde prestaties en meer. Verder is een belangrijke toevoeging dat opleidingskosten vaak aftrekbaar zijn van de belasting. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden beschikbaar of zou je zelf een deel kunnen meebetalen. Onderzoek de mogelijkheden om de financiële last te verlichten voor je werkgever. 

6.    Wees op de hoogte van de regels en budgetten

Veel organisaties hebben opleidingsbudgetten beschikbaar. Zorg dat je weet welke regels er binnen jouw organisatie gelden voor het volgen van een opleiding en aan welke voorwaarden een opleiding moet doen. Deze informatie zou je bij HR kunnen navragen of kunnen zoeken in de arbeidsvoorwaarden of op intranet. 

De voorbereiding van een gesprek

Vraag een vergadering aan met je werkgever om je voorstel te bespreken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door bovenstaande punten en dat je veelvoorkomende vragen kunt beantwoorden. Houd je overtuigende voorstel gereed en geef hierin alle informatie over de opleiding. Wees enthousiast en laat je motivatie zien. Toon begrip voor eventuele zorgen of bezwaren die je werkgever kan hebben en wees bereid om oplossingen aan te dragen.

Vind je werkgever de opleiding te lang? Start met een module of masterclass

Sommige opleidingen kun je in specifieke modules of masterclasses volgen. Vindt jouw werkgever de door jou gekozen opleiding te duur of te lang duren? Vraag dan of hij wel per module of masterclass akkoord wil gaan. Zo werk je alvast toe naar het eindcertificaat en kun je tijdens de module aantonen wat het allemaal oplevert voor jou en de organisatie. 

Veel succes met de aanvraag

Het overtuigen van je werkgever om een opleiding te volgen kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste strategieën en aanpak is het zeker mogelijk. Door de voordelen van de opleiding duidelijk te communiceren en een overtuigend voorstel op te stellen, leg je een sterke basis voor succes. Niet alle werkgevers zullen direct akkoord gaan, maar door onze tips te volgen en je waarde duidelijk te communiceren, vergroot je je kansen om je werkgever te overtuigen om een opleiding te volgen. Veel succes met het overtuigen van je werkgever en veel plezier in je toekomstige opleiding!

Is je werkgever net zo enthousiast als jij over een opleiding? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze opleidingsmanagers of bezoek een voorlichting voor meer informatie. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.